Mostarski kadaif

Mostarski kadaif
Bosanski kolači: Mostarski kadaif

SASTOJCI:
  • 500 g gotovog tijesta za kadaif (sa jajima)  
  • 200-300 g prženih oraha ili badema (mljevenih)  
  • 250 g sviježeg maslaca (otopiti)  
  • 50-100 g  groždica (po želji)
ZA SIRUP:
  • 1 l vode  
  • 700 g šećera  
  • 1 vanilin šećer  
  • 1 limun (sok)  
  • 1 narandža (sok)  
  • 1-2 kašike meda (po želji)
PRIPREMA:
  1. Veliki dublji pleh ili odgovarajući sud premazati maslacem, pa redati sloj kadaifa (gotovih rezanaca), posuti orasima (bademima), groždicama (ako volite).
  2. Sve redati tako (pazite da vam se tijestenina ne mrvi jer treba da ostane kompaktna).
  3. Posljednji red treba bude (kadaif-tijestenina)!
  4. Poprskati sve vrelim maslacem i peći oko 1/2 sata dok lijepo ne porumeni.
  5. Dok se kadaif peće vi pripremite sirup i neka se kuha 5 minuta.
  6. Kada je napola pećen (15-20min.) izvaditi ga i preliti vrucim sirupom i ponovo vratiti da se ispeće do kraja (15 min.).
  7. Ostaviti ga da odstoji do sutra jer je takav puno ukusniji.
Bosanski kuhar recept i fotografiju preuzeo sa kulinarskog portala www.coolinarika.com

Popularni postovi